Када се породим примаћу 3.600 динара месечно!

САОПШТЕЊЕ
3

Јуче, 18.09.2018.године је у Малој сали Градске општине Стари град одржана друга отворена расправа о лошим ефектима примене Закона о финансијској подршци породици са децом. У расправи су учествовале труднице на које се закон који је недавно ступио на снагу односи, представници невладиних организација, политичких организација и један заинтересовани будући отац.

Вања Мацановић из Аутономног женског центра осврнула са на одредбу која се тиче условљавања исплате дечијег додатка за децу која похађају, односно не похађају редовно основну и средњу школу. Указала је на то да деца, која припадају најосетљивијм друштвеним групама, често не иду у школу јер су приморана да раде заједно са родитељима како би породица могла да обезбеди основне егзистенцијалне услове. Поред тога, износ дечијег додатка је знатно мањи у односу на то колика су средства потребна за живот породице која се налази на ивици сиромаштва, те су родитељи најчечће приморани да своју децу радно ангажују.

Драгана Р. двадесетшестогодишња трудница пред порођајем, изнела је своје лично искуство и све присутне оставила без текста. Наиме, Драгана је одмах након завршеног факултета волонтирала у јавном предузећу две године (без финансијске надокнаде), затим се запослила на одређено и пре него што је остала у другом стању имала је тек неколико месеци радног стажа. Она је принуђена да одржава трудноћу, због чега је у контакту са Секретаријатом за социјалну заштиту сазнала да ће након породиљског одсуства, а по основу неге детета примати тек 3.600 динара месечно. Укратко, факултетеки образована жена, која је највећи део свог радног искуства провела волонтирајући, сада је кажњена и егзистенцијално угрожена само због тога што се одлучила да роди прво дете.

Ферида Чустовић, одборница у Скупштини Града Београда, нагласила је да је подршка јавности групи жена на које се односе одредбе овог закона неопходна како би се извршио притисак на Министарство за рад. Они морају да не затварају очи пред овим великим проблемом и морају у најкраћем року извршити адекватне измене.

Народна посланица, Љупка Михајловска осврнула се на одредбе Закона које су дискриминаторне према родитељима чија деца остварују право на додатак за помоћ и негу другог лица по основу инвалидитета. Овим одредбама ускраћује се право на накнаду зараде, односно плате за време одсуства са рада ради посебне неге детета, родитељима чија деца имају инвалидитет.

Покрет центра наставља са отвореним расправама у акцији “Маме су закон!”, а следећа ће се одржати у четвртак у Крагујевцу. Коначан Предлог измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинску процедуру предаће народна посланица Татјана Мацура заједно са заинтересованим трудницама и породиљама 25. септембра у подне.

Bravo Dragana,
Verujem da su i ostale majke istog mišljenja i da imaš njihovu podršku. Drzava na taj nacin želi da osakati buducnost Nase drzave. Deca su zakon, ljubav, buducnost, žena je, sve. A država ih sputava na samom startu jer MAJKAMA, osporava pravo na nadoknadu kojom bi toj deci pružile osnovno. DRŽAVO, VLADO PREDSEDNIČE, Vašu ste decu obezbedili do praunučića,sram Vas bilo. Malo će dece ići u te škole koje gradite, i malo će ih šetati tim Vašim putevima, jer ih saplićete na početku. Vi ste ti koji hoćete da uništite Svoj narod a zaboravljate iz kojeg ste Srpskog sela potekli.

3 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

САОПШТЕЊЕ
Трибина: Врати ми МОЈЕ пензије

У уторак 06.новембра 2018. године у Плавој сали Заставе-Пословна зграда(стара сала) у Крагујевцу, организује се трибина  “Врати ми МОЈЕ пензије” у организацији Покрета Центра. Трибина се организује због: – одбијања државе да врати отете делове пензија – укидања редовног усклађивања пензија и урушавања Фонда ПИО – опструкције Уставног суда – …

САОПШТЕЊЕ
1
Кључ успеха је у нашим рукама

Данас је у Медија центру у Београду представљено уједињење Социјалдемократског савеза и Покрета центра. Испред Социјалдемократског савеза новинарима се обратио Небојша Лековић, а испред Покрета центра обратили су се народни посланици Александар Стевановић и Татјана Мацура. Једно од обећања која смо дали нашим гласачима када смо изабрани за народне посланике …

САОПШТЕЊЕ
Саопштење за медије

Обавештавамо јавност да данас у подне у Медија центру одржавамо конференцију на којој желимо и да званично представимо уједињење две политичке организације – Социјалдемократског савеза и Покрета центра. Јавности ће се обратити Александар Стевановић, Небојша Лековић и Татјана Мацура. Једно од обећања која смо дали нашим гласачима када смо изабрани …