Kada se porodim primaću 3.600 dinara mesečno!

SAOPŠTENJE
3

Juče, 18.09.2018.godine je u Maloj sali Gradske opštine Stari grad održana druga otvorena rasprava o lošim efektima primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. U raspravi su učestvovale trudnice na koje se zakon koji je nedavno stupio na snagu odnosi, predstavnici nevladinih organizacija, političkih organizacija i jedan zainteresovani budući otac.

Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra osvrnula sa na odredbu koja se tiče uslovljavanja isplate dečijeg dodatka za decu koja pohađaju, odnosno ne pohađaju redovno osnovnu i srednju školu. Ukazala je na to da deca, koja pripadaju najosetljivijm društvenim grupama, često ne idu u školu jer su primorana da rade zajedno sa roditeljima kako bi porodica mogla da obezbedi osnovne egzistencijalne uslove. Pored toga, iznos dečijeg dodatka je znatno manji u odnosu na to kolika su sredstva potrebna za život porodice koja se nalazi na ivici siromaštva, te su roditelji najčečće primorani da svoju decu radno angažuju.

Dragana R. dvadesetšestogodišnja trudnica pred porođajem, iznela je svoje lično iskustvo i sve prisutne ostavila bez teksta. Naime, Dragana je odmah nakon završenog fakulteta volontirala u javnom preduzeću dve godine (bez finansijske nadoknade), zatim se zaposlila na određeno i pre nego što je ostala u drugom stanju imala je tek nekoliko meseci radnog staža. Ona je prinuđena da održava trudnoću, zbog čega je u kontaktu sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu saznala da će nakon porodiljskog odsustva, a po osnovu nege deteta primati tek 3.600 dinara mesečno. Ukratko, fakulteteki obrazovana žena, koja je najveći deo svog radnog iskustva provela volontirajući, sada je kažnjena i egzistencijalno ugrožena samo zbog toga što se odlučila da rodi prvo dete.

Ferida Čustović, odbornica u Skupštini Grada Beograda, naglasila je da je podrška javnosti grupi žena na koje se odnose odredbe ovog zakona neophodna kako bi se izvršio pritisak na Ministarstvo za rad. Oni moraju da ne zatvaraju oči pred ovim velikim problemom i moraju u najkraćem roku izvršiti adekvatne izmene.

Narodna poslanica, Ljupka Mihajlovska osvrnula se na odredbe Zakona koje su diskriminatorne prema roditeljima čija deca ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica po osnovu invaliditeta. Ovim odredbama uskraćuje se pravo na naknadu zarade, odnosno plate za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta, roditeljima čija deca imaju invaliditet.

Pokret centra nastavlja sa otvorenim raspravama u akciji “Mame su zakon!”, a sledeća će se održati u četvrtak u Kragujevcu. Konačan Predlog izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u skupštinsku proceduru predaće narodna poslanica Tatjana Macura zajedno sa zainteresovanim trudnicama i porodiljama 25. septembra u podne.

Bravo Dragana,
Verujem da su i ostale majke istog mišljenja i da imaš njihovu podršku. Drzava na taj nacin želi da osakati buducnost Nase drzave. Deca su zakon, ljubav, buducnost, žena je, sve. A država ih sputava na samom startu jer MAJKAMA, osporava pravo na nadoknadu kojom bi toj deci pružile osnovno. DRŽAVO, VLADO PREDSEDNIČE, Vašu ste decu obezbedili do praunučića,sram Vas bilo. Malo će dece ići u te škole koje gradite, i malo će ih šetati tim Vašim putevima, jer ih saplićete na početku. Vi ste ti koji hoćete da uništite Svoj narod a zaboravljate iz kojeg ste Srpskog sela potekli.

Bravo mlade mame, borite se imate sva prava ovog sveta,iskreno se nadam da ce se nesto promeniti i vi ostvariti sva prava koja ste zasluzilI.NAPRED BORITE SE IMATE SVU PODRSKU !

3 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

29 − = 28

SAOPŠTENJE
Pokret Centra udruživanjem prerasta u Stranku Moderne Srbije

Spajanjem Socijaldemokratskog Saveza i Pokreta Centra, 14. decembra 2018. nastala je nova Stranka Moderne Srbije. Naše aktivnosti nadalje možete pratiti na veb adresi : moderna.org.rs. Related

SAOPŠTENJE
Roditeljima istina, građanima vladavina prava, neosnovano uhapšenima sloboda

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje hapšenje roditelja Davida Dragičevića – oca Davora i majke Suzane Radanović, kao i policijsko nasilje nad građanima koji zajedno sa njima mesecima traže istinu o smrti njihovog sina Davida. Podržavamo mirne i civilizovane građanske napore Davora i Suzane Dragičević, pokreta “Pravda za Davida“, kao i …

SAOPŠTENJE
Pokret centra osuđuje pokušaj ubistva novinara portala “Žig”

Pokret centra najoštrije osuđuje vandalski napad i paljenje kuće lokalnog novinara portala „Žig“ iz Grocke, Milana Jovanovića. Napadačima nije bio dovoljan “Molotovljev koktel” koji su bacili na kuću, već su zapucali i na kućni prag kako bi dodatno zastrašili njega i njegovu suprugu i onemogućili im bezbedan izlazak iz kuće. …