Trudnice i porodilje u Skupštini Srbije u borbi za dostojanstveno porodiljsko odsustvo

SOCIJALNA POLITIKA

U utorak u podne će narodna poslanica Tatjana Macura zajedno sa trudnicama i porodiljama predati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u skupštinsku proceduru. Dokument predstavlja skup predloga oko kojih je postignut konsenzus na otvorenim raspravama u organizaciji Pokreta centra održanim u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu i Nišu.

Podsećamo da je Macura kako u decembarskoj, tako i u junskoj raspravi u plenumu i skupštinskim odborima ukazivala na to da ne postoji “porodiljska mafija” sa kojom se Vlada Republike Srbije mora obračunati i predvidela da će biti ozbiljnih problema u primeni ovog Zakona.

Izmene koje su predlažene u okviru Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom su:

  • Da se osnovica naknade zarade obračunava tako što se zbir mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi podeli sa 12 umesto važećim zakonom predviđenih 18 meseci.
  • Da pun mesečni iznos naknade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva radi nege deteta i odsustva sa posla rada radi posebne nege deteta ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zahteva. (Pozivamo se na Konvenciju o zaštiti materinstva po kojoj korisnica prava ne može da prima manje od ⅔ plate na koju je prijavljena.)
  • Da korisnicama iz člana 17. država isplaćuje poreze i doprinose. Takođe, i njima bi morao biti određen minimalni iznos naknade zarade. (U pitanju su nezaposlene mame, preduzetnice, nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, mame koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu…)
  • Normirali smo da maksimalan iznos mesečne naknade zarade ne može biti veći od 5 prosečnih zarada u Republici Srbiji (do sada je bilo 3).
  • Da se roditelju koji usled zdravstvenog stanja deteta mora da odsustvuje s posla ne može uskratiti pravo na naknadu samo zato što je dete korisnik prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica. Jedna nadoknada ne sme isključiti drugu, niti bi roditelj trebao biti stavljen u poziciju da bira između te dve nadoknade.
  • Dodali smo član koji obezbeđuje pravo na mesečnu naknadu i majkama koje pre rođenja deteta nisu zasnovale radni odnos u visini minimalne zarade utvrđene na dan podnošenja zhateva. (Razlog – u praksi je izuzetno velika diskriminacija žena koje u najreproduktivnijem perioda svoga života traže posao.)
  • Da poljoprivredne osiguranice budu izjednačene sa svim drugim korisnicama – sa sadašnjih 24 meseca na 12 meseci.
  • Da pravo na nadoknadu za treće i četvrto dete u porodici važi za svu decu koja nisu napunila 10 godina. (Važi i za decu rodjenu pre 01. jula 2018. godine.)
  • Da pravo na nadokandu imaju i deca koja su rođena kao peto i svako naredno dete u porodici. Visina nadoknade je izjednačena sa nadonkadom za četvrto dete i prima se do navršenih 10 godina.
  • Da vakcinacija ne bude uslov za isplatu roditeljskog dodatka.

Mnogi drugi konstruktivni predlozi o kojima smo razgovarali sa građanima na otvorenim raspravama nažalost nisu uređeni ovim Zakonom, te zbog toga ovde nisu pomenuti. Mi ćemo svakako proširiti raspravu i u vezi sa tim predlozima i predložiti i ostale izemene zakona blagovremeno.

Na linku je predlog koji će narodna poslanica zajedno sa trudnicama i porodiljama predati u skupštinsku proceduru u utorak u podne, nakon čega će održati konferenciju za medije.

U utorak u poslepodnevnim časovima održaće se i protestna šetnja trudnica i porodilja uz podršku svih zainteresovanih građana, civilnih i političkih organizacija. Zahtevi protestne šetnje sadržani su u ovom zakonskom predlogu.

Iako su se Tatjana Macura i Pokret centra založili da ovakav zakonski predlog bude najbolji mogući skup konstruktivnih ideja gradjana koji će biti predstavljen širokoj javnosti, a zatim je Macura i zakazala skup i pomogla u samoj organizaciji dogadjaja, protestna šetnja će biti stranački neobojena, građanska, sa jedinim ciljem da Ministarstvo za rad i Vlada Republike Srbije razmotre zahteve jedne od najosetljivijih društvenih grupa, a koji se nalaze u formi zakonskog predloga u okviru akcije #MameSuZakon.

Okupljanje će biti na Trgu Nikole Pašića od 17 časova, a protestna šetnja će ići trasom od Trga Nikole Pašića, preko Bulevara Kralja Aleksandra i Kneza Miloša, do zgrade Vlade Republike Srbije ispred koje će zahtevi biti javno predstavljeni okupljenim građanima.

Dana 24.septembra 2018. godine

Pokret Centra

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

30 − 26 =

SOCIJALNA POLITIKA
36,9 miliona ljudi u svetu zaraženo HIV-om

Svake godine 01. decembra se obeležava Svetski dan borbe protiv SIDE. Ovaj dan počeo se obeležavati pre 30 godina, a ideja je bila da se skrene pažnja o značaju preventivnog delovanja kako bi se sprečilo širenje HIV virusa širom sveta, kako bi se obezbedila adekvatna zdravstvena zaštita i društvena podrška …

SOCIJALNA POLITIKA
Mame je na protest(e) naterala država

Ton kojim je Ministarstvo za rad pisalo Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom najlakše se može opisati kao pokušaj nadležnog ministarstva da se obračuna sa “porodiljskom mafijom”. Zbog toga, mene lično, nije previše iznenadila nedavna izjava službenice Ministarstva za rad, Milene Antić Janić u emisiji “Beogradska hronika” da “poslodavcu …

SAOPŠTENJE
Pokret centra od danas u akciji “Mame su zakon!”

Obaveštavamo građanke i građane, predstavnike nadležnih ministarstava, nezavisnih institucija, udruženja i grupa građana, predstavnike parlamentarnih i vanparlamentarnih političkih organizacija, kao i predstavnike medija da od danas počinjemo sa otvorenim raspravama na temu primene, izemene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Želimo da zajedno sa vama napišemo najbolji …