Опасна и неприхватљива агресија

САОПШТЕЊЕ
1

Политичка, медијска и друштвена агресија неприхватљиве су за демократско друштво.

Када ће доћи крај менталном, вербалном, медијском, економском, друштвеном, емоционалном и физичком насиљу од стране одређених политичких моћника над грађанима који мисле другачије, доминантно је питање које су сви мислећи људи себи и другима поставили бар једном.

Неки се уздају у инстутиције система као што су тужилаштво и полиицја, неки мисле да су пројекти и едукације довољни да зауставе или спрече насиље, док неки верују да је међународна заједница једина која може утицати на процес ослобађања друштва од ауторитарног облика власти.

Непрестано се говори о неопходности учешћа у политичком животу, а данас смо сведоци најбруталнијег физичког напада на једног од лидера опозиције, Борка Стефановића, председника Левице Србије и Бобана Јовановића и Марка Димића, активиста Левице Србије која је и чланица Савеза за Србију. Мала је вероватноћа да овај напад није политички мотивисан и још мања да није добро и прецизно испланиран. Поставља се питање ко је налогодавац овог бруталног чина који очигледно за циљ има застрашивање оних који јавно изражавају своја политичка уверења и отворено се супротстављају владајућем режиму.

Покрет центра озбиљно је забринут за будућност културе дијалога и политичког деловања у Србији, а посебно је забринут због поруке која се овим чином физичког угрожавања безбедности шаље јавности, деци и младима.

Покрет центра осуђује сваки облик насиља и позива надлежне да све учеснике овог напада санкционишшу у што краћем року.

Позивамо све опозиционе организације, и све друге који разумеју опасност од оваквих догађаја, да додатно заједнички искажемо протест и солидарност, и истрајемо у захтеву да се починиоци овог покушаја убиства хитно пронађу и казне.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

69 + = 79

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра осуђује покушај убиства новинара портала “Жиг”

Покрет центра најоштрије осуђује вандалски напад и паљење куће локалног новинара портала „Жиг“ из Гроцке, Милана Јовановића. Нападачима није био довољан “Молотовљев коктел” који су бацили на кућу, већ су запуцали и на кућни праг како би додатно застрашили њега и његову супругу и онемогућили им безбедан излазак из куће. …

САОПШТЕЊЕ
3
Социјално одговорније буџетирање је могуће – амандмани

Данас ћемо у Народној Скупштини Републике Србије испред посланичке групе Покрет Центра предати амандман на Предлог закона о буџету за 2019. годину, са следећим изменама: Укидају се кабинети свих потпредседника Владе РС, јер они су и ресорни министри и кабинете имају и у својим министарствима. Укидају се ресори три министра …

САОПШТЕЊЕ
Трибина: Врати ми МОЈЕ пензије

У уторак 06.новембра 2018. године у Плавој сали Заставе-Пословна зграда(стара сала) у Крагујевцу, организује се трибина  “Врати ми МОЈЕ пензије” у организацији Покрета Центра. Трибина се организује због: – одбијања државе да врати отете делове пензија – укидања редовног усклађивања пензија и урушавања Фонда ПИО – опструкције Уставног суда – …