Opasna i neprihvatljiva agresija

SAOPŠTENJE
1

Politička, medijska i društvena agresija neprihvatljive su za demokratsko društvo.

Kada će doći kraj mentalnom, verbalnom, medijskom, ekonomskom, društvenom, emocionalnom i fizičkom nasilju od strane određenih političkih moćnika nad građanima koji misle drugačije, dominantno je pitanje koje su svi misleći ljudi sebi i drugima postavili bar jednom.

Neki se uzdaju u instuticije sistema kao što su tužilaštvo i poliicja, neki misle da su projekti i edukacije dovoljni da zaustave ili spreče nasilje, dok neki veruju da je međunarodna zajednica jedina koja može uticati na proces oslobađanja društva od autoritarnog oblika vlasti.

Neprestano se govori o neophodnosti učešća u političkom životu, a danas smo svedoci najbrutalnijeg fizičkog napada na jednog od lidera opozicije, Borka Stefanovića, predsednika Levice Srbije i Bobana Jovanovića i Marka Dimića, aktivista Levice Srbije koja je i članica Saveza za Srbiju. Mala je verovatnoća da ovaj napad nije politički motivisan i još manja da nije dobro i precizno isplaniran. Postavlja se pitanje ko je nalogodavac ovog brutalnog čina koji očigledno za cilj ima zastrašivanje onih koji javno izražavaju svoja politička uverenja i otvoreno se suprotstavljaju vladajućem režimu.

Pokret centra ozbiljno je zabrinut za budućnost kulture dijaloga i političkog delovanja u Srbiji, a posebno je zabrinut zbog poruke koja se ovim činom fizičkog ugrožavanja bezbednosti šalje javnosti, deci i mladima.

Pokret centra osuđuje svaki oblik nasilja i poziva nadležne da sve učesnike ovog napada sankcioniššu u što kraćem roku.

Pozivamo sve opozicione organizacije, i sve druge koji razumeju opasnost od ovakvih događaja, da dodatno zajednički iskažemo protest i solidarnost, i istrajemo u zahtevu da se počinioci ovog pokušaja ubistva hitno pronađu i kazne.

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 2 = 4

SAOPŠTENJE
Pokret Centra udruživanjem prerasta u Stranku Moderne Srbije

Spajanjem Socijaldemokratskog Saveza i Pokreta Centra, 14. decembra 2018. nastala je nova Stranka Moderne Srbije. Naše aktivnosti nadalje možete pratiti na veb adresi : moderna.org.rs. Related

SAOPŠTENJE
Roditeljima istina, građanima vladavina prava, neosnovano uhapšenima sloboda

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje hapšenje roditelja Davida Dragičevića – oca Davora i majke Suzane Radanović, kao i policijsko nasilje nad građanima koji zajedno sa njima mesecima traže istinu o smrti njihovog sina Davida. Podržavamo mirne i civilizovane građanske napore Davora i Suzane Dragičević, pokreta “Pravda za Davida“, kao i …

SAOPŠTENJE
Pokret centra osuđuje pokušaj ubistva novinara portala “Žig”

Pokret centra najoštrije osuđuje vandalski napad i paljenje kuće lokalnog novinara portala „Žig“ iz Grocke, Milana Jovanovića. Napadačima nije bio dovoljan “Molotovljev koktel” koji su bacili na kuću, već su zapucali i na kućni prag kako bi dodatno zastrašili njega i njegovu suprugu i onemogućili im bezbedan izlazak iz kuće. …