Procedura oko izmene Ustava

DRUŠTVO

Za donošenje Ustava, kao osnovnog i najvišeg pravnog akta, i njegovu delimičnu promenu postoje unapred propisana pravila, a koja su sadržana u samom Ustavu. Svrha tih posebnih pravila jeste da zaštite Ustav od čestih promena koje bi mogle biti podstaknute dnevno-političkim interesima nosilaca vlasti.

Postupak za promenu Ustava sastoji se iz dve faze. Prva je podnošenje Predloga za promenu Ustava, a druga je odlučivanje o samom aktu o promeni Ustava.

Vlada Republike Srbije, kao ovlašćeni predlagač, dana 30.11.2018. godine podnela je Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog za promenu Ustava. Predlaže se promena sledećih delova Ustava: načela Ustava (podela vlasti), uređenje vlasti (sudovi, javna tužilaštva i Narodna skupština) i Ustavni sud (Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda).

O predlogu koji je podnela Vlada, odlučuje Narodna skupština dvotrećinskom većinom. Ako ne bude postignuta potrebna većina, promeni Ustava po pitanjima sadržanim u pomenutom predlogu, ne može se pristupiti u narednih godinu dana. Ako Narodna skupština usvoji Predlog, predlagač dostavlja amandmane na Ustav i vodi se javna rasprava.

U drugoj fazi odlučuje se o samom aktu o promeni Ustava, a za donošenje takve odluke predviđena su dva različita puta. Koji će se put koristiti zavisi od toga na koje se delove Ustava promene odnose. Ako se promena odnosi na preambulu Ustava, načela Ustava, ljudska i manjinska prava i slobode, uređenje vlasti, proglašenje ratnog i vanrednog stanja, odstupanje od ljudskih i manjinskih prava u vanrednom i ratnom stanju ili na sam postupak za promenu Ustava, onda je za usvajanje akta o promeni Ustava potrebno da taj akt najpre usvoji Narodna skupština dvotrećinskom većinom i da zatim on bude potvrđen na republičkom referendumu. Promena Ustava smatra se potvrđenom na referendumu ako za akt o promeni Ustava glasa većina izašlih birača (a mora da izađe većina građana koji imaju biračko pravo i upisani su u birački spisak). Potom Narodnoj skupštini ostaje još da proglasi usvojenu promenu Ustava.

Promene koje se odnose na ostale delove Ustava usvaja Narodna skupština dvotrećinskom većinom, s tim što ovde ona može odlučiti da usvojeni akt o promeni Ustava iznese radi potvrde na republički referendum i ovde je referendum fakultativan.

Dakle, da bi se Ustav promenio, potrebno je da Narodna skupština Predlog koji je Vlada uputila usvoji dvotrećinskom većinom, da amandmane na Ustav koji će naknadno biti podneti, Narodna skupština takođe usvoji dvotrećinskom većinom, da to građani potvrde na referendumu (većina izašlih birača, a mora da izađe većina građana koji imaju biračko pravo i upisani su u birački spisak) i da potom Narodna skupština proglasi usvojenu promenu.

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

− 1 = 1

DRUŠTVO
Da li je 919 porodica sa troje dece u Vojvodini puno ili malo?

Za redovnu reprodukciju stanovništva potrebno je da 45% porodica ima troje ili više dece, a u Vojvodini trenutno ima 6,7% takvih porodica. Smanjeni prirodni priraštaj ili „bela kuga“ udobno je odomaćena među stanovnicima Vojvodine. Uzroci su svima dobro poznati:  iseljavanje stanovništva iz zemlje, loša ekonomska situacija, besperspektivnost itd. Da bi se …

DRUŠTVO
1
Prepoznavanje obrazaca

Što sam starija, sve više prepoznajem obrasce. A ovaj u koji je srpsko društvo upalo, svesno ili nesvesno, mi se uopšte ne dopada. Promatrate li ljude i situacije oko sebe? Osećate li tu odsutnost normi u našem društvu, osećaj besmisla, apsolutni nedostatak energije , nepoverenje u druge ljude ? Sve …

DRUŠTVO
Srbija 01.07.2025. godine

Postoji li u srpskom društvu jasna vizija Srbije na ovaj dan? Prepoznajemo li sve trendove i aktere koji utiču na tu našu viziju? Jesmo li odlučni da uradimo sve što je do nas kako bi ostvarili tu našu viziju Srbije 01.07.2025. godine? Srbija je učlanjenju u Evropsku uniju bila bliže …