Čestitamo dvogodišnjicu rada

POLITIČKI STAV

– Ucenjenim vršiocima dužnosti-

Iskreno, nismo se nadali da će se situacija u Vojvodini popraviti kada je u pitanju zapošljavanje  i držanje pod kontrolom poslušnih partijskih kadrova. Možda smo očekivali samo mali pomak u vezi racionalnog trošenja novca iz budžeta, malo srama i makar malo poštovanja zakona.

Ništa se nije desilo da se sitaucija oko mešetarenja prilikom zapošljavanja promeni. I dalje oprobani model stanja „vršioca dužnosti“ prilikom zapošljavanja ostaje na snazi.

Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave koji je stupio na snagu 01.12.2016. godine predstavljao je plansku racionalizaciju uprave i uvođenje Kadrovskog plana kao obavezu prilikom donošenja odluke o budžetu za svaku narednu kalendarsku godinu. Pomenuti zakon osmislila je i donela vladajuća većina i kao da je „tuđe čedo“ počela još pre dve godine da ga ignoriše, ne voli i ne postupa u skladu sa njim.

Odmah nakon stupanja na snagu pomenutog zakona, Pokrajinska uprava smislila je zapošljavanje na „mala vrata“ svojih poslušnih, ucenjenih i uglavnom nestručnih kadrova. Krajem novembra pre dve godine u vd status prevela je skoro sve službenike na položaju, pomoćnike sekretara, direktore pokrajinskih službi i uprava, i naravno, zaposlila i svoje odabrane poslušnike.

Da se podsetimo, Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave propisuje da se vd status zaposlenih može uvesti na tri meseca kao i da se za još toliko može samo jednom produžiti, međutim Vlada APV je status zaposlenima u vd stanju produžavala još dva puta, jednom 01. marta, drugi put 30 maja. Nakon toga, odustala je od određivanje rokova za raspisivanje konkursa za ove zaposlene i jednostavno odlučila da se vd status za sve njih produži na neodređeno. Konkursi će biti raspisani jednog dana, neke godine!

Prošlo je dve godine, prvi rok za raspisivanje konkursa za zaposlene na ovaj način istekao je 15 decembra 2016 godine. Evo, slavimo i drugi rođendan svim vd stanjima u Pokrajinskoj upravi. „Slavljenika“ još uvek ima ne manje od 99, bez stida i srama uzeće deo svog slavljeničkog partijskog kolača, koji mi plaćamo evo već dve godine.

Već odavno smo shvatili da se zakon ne poštuje kada to nije nužno i u interesu onih koji su većina u Pokrajinskoj upravi. Međutim, šta se još krije u ovom bezrazložnom odugovlačenju roka za raspisivanje konkursa. Ako ste u jednom trenutku pomislili da je vlast postala lenja i uljuljkana u svojoj samodovoljnosti, prevarili ste se, postoje i zakulisne radnje iza ovog bespravnog stanja.

Naime, za dve godine, neko od zaposlenih na ovaj način, mogao je nadomestiti nepostojanje uslova u pogledu radnog staža, radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, pa i nepostojanje odgovarajuću školske spreme ili položiti državni stručni ispit za rad u oragnima uprave koji mu eventualno nedostaje za legalan rad na mestu na kojem se već nalazi. Za proteklih dve godine, zaposleni na ovaj način imali su priliku da pokažu svoju lojalnost, a oni nepodobni da budu zamenjeni novim „vedeovcima“. Puno stvari se može preispitati u vezi izabranih krajem novembra i početkom decembra 2016 godine.

Bila sam u prilici da razgovaram sa nekoliko njih i pitam ih da li su tu jer pripadaju stranci koja je na vlasti. Naravno da u njihovim odgovorima stranačka pripadnost nije bila vredna pominjanja. Uglavnom su odgovori ovakvi: „ Ne znam da li je politika imala veze sa mojim izborom, ja sam samo profesionalac koji radi svoj posao“. Ovakve izjave ne zaslužuju nikakav komentar. Ovakav odgovor, ostavljam vašem pronicljivom osmehu.

Obesmišljavanje zakona trenutno plaćaju svi građani Vojvodine. Borimo se da naplata za ovakvo ponašanje bude jednog dana ispostavljena njima. Nećemo dozvoliti da građani iz svojih, već potpuno izvrnutih i praznih džepova, plaćaju ono što ne moraju.

Zorica Damjanović

Pokrajinska poslanica Pokreta centra

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 + 8 =

DRUŠTVO
Srbija 01.07.2025. godine

Postoji li u srpskom društvu jasna vizija Srbije na ovaj dan? Prepoznajemo li sve trendove i aktere koji utiču na tu našu viziju? Jesmo li odlučni da uradimo sve što je do nas kako bi ostvarili tu našu viziju Srbije 01.07.2025. godine? Srbija je učlanjenju u Evropsku uniju bila bliže …

DRUŠTVO
2
Fond za nauku Republike Srbije – ništa o nama bez nas

Uskoro će pred narodne poslanike stići Zakon o Fondu za nauku Republike Srbije, već sredinom septembra po najavama iz nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR). Po rečima ministra Šarčevića, Zakon je pisan po ugledu na američku Nacionalnu fondaciju za nauku (NSF) i predstavlja novi početak i snažan zamajac …

POLITIČKI STAV
Prestati sa pritiscima na “Južne vesti”

Južnim vestima, najčitanijem internet portalu u Južnoj Srbiji, preti zatvaranje zbog navodnog milionskog duga za porez. Iako Poreska uprava nije našla nijednu neregularnost u radu (kako i piše u samom izveštaju uprave), ipak je zaključila da postoji nepravilnost jer glavni i odgovorni urednik mora da bude u radnom odnosu u …